Veelgestelde vragen

Mogelijk heeft u vragen over Vandaag Energie. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Uiteraard kunt u ook direct contact met ons opnemen.

Wat is Vandaag Energie?

Het nieuwe energielabel van Woord en Daad in samenwerking met Engie, waarbij mensen kiezen voor groene, duurzame energie en tegelijkertijd een zonnepanelenproject in Burkina Faso ondersteunen. Het is een samenwerking tussen Woord en Daad, energiepartner Engie en onze partnerorganisatie CREDO Burkina Faso.

Waarom doet Woord en Daad dit?

Woord en Daad vindt het belangrijk om mensen in Nederland bewust te maken van haar werk wereldwijd en hoe we in Nederland iets kunnen betekenen voor mensen ver weg. Er zijn dan meer mogelijkheden dan alleen doneren. Met de keuze voor Vandaag Energie kiezen mensen voor groene en duurzame energie en steunen ze tegelijkertijd mensen in Burkina Faso. Energie hebben we immers allemaal nodig en op dat gebied valt nog een wereld te winnen. Veel energie wordt namelijk niet duurzaam gewonnen. Dat gaat ten koste van het milieu en juist de arme(re) landen merken daarvan de gevolgen. Door te investeren in zonnepanelen in Burkina Faso, wordt er duurzame energie opgewekt en komt dit ten goede aan de armen in Afrika. Er kan beter onderwijs gegeven worden op de scholen, omdat de electriciteit gegarandeerd is. Op de scholen kan er continu onderwijs gegeven worden, zonder gehinderd te worden door de uitval van computers zonder electriciteit.

Als ik vragen heb, bij wie moet ik dan zijn?

Woord en Daad werkt samen met haar partner Engie. Samen vormen ze het merk Vandaag Energie. Alle (technische) vragen met betrekking tot overstappen, contracten en de producten van Vandaag Energie, kunt u stellen aan een team van gekwalificeerde professionals. Ze zijn te bereiken via winkels@woordendaad.nl  of ...... Alle (overige) vragen over bijvoorbeeld het project in Burkina Faso en de werkwijze van Woord en Daad kunt u rechtstreeks stellen aan Woord en Daad, bereikbaar via info@woordendaad.nl of 0183 – 611 800.

Wat gaat er precies naar het project per jaar?

Per aansluiting gaat een bedrag  per maand naar het project van Woord en Daad en CREDO in Burkina Faso. Dus als u gas en energie afneemt bij Vandaag Energie, doneert u jaarlijks tussen de €30 en €50 aan het goede doel.

Waarin onderscheidt Vandaag Energie zich?

Vandaag Energie is een directe samenwerking tussen energieleverancier Engie en Woord en Daad. U krijgt tegen een scherpe prijs, marktconforme energie geleverd en steunt daarmee tevens een energieproject in Burkina Faso. Terwijl het u niet meer kost, heeft uw energiecontract dus méérwaarde. Gedurende het contractjaar informeren we u ook over de stand van zaken van het zonne-energieproject in Burkina Faso. Zo kunt u ook betrokken blijven bij het werk ver weg.

Wat houdt het zonnepanelenproject in?

Woord en Daad werkt, samen met partnerorganisaties, aan de exploitatie van zonne-energie in Burkina Faso. Met zoveel zonuren zijn de omstandigheden in dit West-Afrikaanse land uiterst gunstig voor zonne-enerige. Veel mensen hebben nog geen toegang tot stroom, dus het mes snijdt aan twee kanten. Het project bevindt zich nog in de beginfase en zal de komende periode verder ontwikkeld worden. Scholen uit de programma’s van Woord en Daad in Burkina Faso tonen al veel belangstelling voor zonne-energie en drie ervan zullen binnenkort starten met de aanleg van zonnepanelen. Dat is mogelijk dankzij Vandaag Energie!

Wat moet ik regelen rondom de overstap?

Als u zich aanmeldt voor een vrijblijvend aanbod van Vandaag Energie, hoeft u na het invullen van het aanvraagformulier, verder zelf niks te regelen. Wel zal u benaderd worden met de vraag of u uw actuele meterstand(en) wilt doorgeven. De experts van Vandaag Energie zullen al het regelwerk op zich nemen en u informeren op het moment dat alles afgerond is.

Hoe wordt de energie geregeld?

Nadat uw contract met Vandaag Energie ingaat, wordt de energie nog steeds geleverd zoals u dat thuis gewend bent. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking met Engie, een erkende/vergunning houdende leverancier voor duurzame energie die in Nederland is opgewekt. Er verandert dus niets voor u, behalve dat u vanaf dat moment ook investeert in de duurzame ontwikkeling van Burkina Faso!

Wat is de herkomst van de energie die jullie leveren?

Voor de vergroening van elektriciteit wordt uitgegaan van op Nederlandse bodem geproduceerde elektriciteit door middel van Garanties van Oorsprong van Wind, Zon en Biomassa. Aardgas leveren we conform de standaard Nederlandse kwaliteit met CO2-compensatie door middels van certificaten (REDD/VCS) ten behoeve van een bosbeschermingsproject in Brazilië.

Wat maakt groene stroom anders dan 'grijze' of normale stroom?

Elektriciteit wordt door energieproducenten (via kolen-, kern-, waterkracht- en gascentrales, windmolens en zonnepanelen) op het energienet gezet. Daar worden alle soorten stroom ‘gemengd’ en komen ze dus ook ‘gemengd’ uit het stopcontact. Je kunt niet zeggen: ik wil enkel stroom uit zonnepanelen en windmolens uit mijn stopcontact.

Nu is het zo dat de overheid bepaald heeft dat energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen groene stroom is. Ze houden bij hoeveel stroom een producent van zonnestroom per jaar maakt. Stel, hij maakt 100.000 kWh aan stroom per jaar, dan komen er 100 ‘Garanties van Oorsprong’ of ook wel ‘groencertificaten’ vrij. Deze certificaten kunnen gebruikt worden om de stroom te ‘vergroenen’. Energieleveranciers mogen elektriciteit ‘vergroenen’ met certificaten uit heel Europa. Garanties van Oorsprong kosten geld dat we doorbelasten naar de klant en verwerkt is in de prijs per kWh.

 

Vrijblijvend advies


Vul uw gegevens in en ontvang binnen 1 werkdag een advies en vrijblijvende offerte.

Energie gegevens

U kunt dit zelf invullen of Vandaag Energie toestemming geven.

Ik geef Vandaag Energie toestemming om uit landelijke energieregisters gegevens op te vragen